Julije Klovic Croata - memorijalna zbirka

Status:

Projekt nije realiziran

Godina projektiranja:

2011.

Program:

Javno, Kultura, Edukacija

Lokacija:

Grižane
prikaži lokaciju na karti

Investitori:

Općina Grižane, Primorsko - goranska županija

Autor:

Arhitektonsko-građevinski atelje d.o.o.

Projektni tim:

Arsen Čupev, Vladi Bralić

Julije Klović (tal. Giorgio Giulio Clovio - Croata), (Grižane 1498., Rim 1578.), hrvatski je slikar-minijaturist, zvan i Michelangelo minijature. S 18 godina odlazi u Veneciju gdje uči slikarstvo od Rafaelovog učenika. Odlazi poslom u Mađarsku, vraća se u Italiju, u Mantovi postaje svećenik i živi u samostanu kraj Padove. Napušta redovništvo i radi diljem Italije: Peruga, Rim, Firenca, Parma, Piacenza...

Bio je u dodiru s Michelangelom, Vasarijem, Bruegelom, Colonnom kao i s El Grecom koji je izradio i dva Klovićeva portreta. Minijature i iluminacije rukopisa čuvaju se diljem svijeta: Beatissimae Mariae Virginis Officium (London), Stanze di Eurialo d'Ascoli (Beč), Časoslov Farnese ili Officium Virginis (New York).

U sklopu zgrade nekadašnje osnovne škole u Grižanama Primorsko-goranska županija i Općina Grižane planirale su urediti memorijalnu zbirku posvećenu čuvenom slikaru

Temeljni koncept prezentacije memorijalne zbirke predstavlja zamisao da se posjetiteljima izložbe omogući kronološki pregled života i djela Julija Klovića u kontinuiranom slijedu od rođenja u Grižanama sve do smrti  u Rimu.

Istaknuti izložak zbirke predstavlja Klovićevo remek djelo Časoslov Farnese (1537.-1546.) kojeg je zamišljeno prezentirati u zamračenom prostoru unutar osvijetljene vitrine. Obzirom da u tom prostoru nema ostalih izložaka i podataka, posjetitelji mogu staloženo sagledati i promisliti vrhunski doseg sitnoslikarskog umjetničkog djela koje predstavlja remek djelo minijature svjetskih razmjera.