Narodna čitaonica

Status:

Realizirani projekt

Godina projektiranja:

1998.

Godina realizacije:

2000.

Program:

Interieur, Javno, Kultura, Edukacija

Lokacija:

Korzo, Rijeka
prikaži lokaciju na karti

Obuhvat:

unutarnji prostori 180,00 m2

Vrijednost investicije:

150.000,00 €

Investitori:

Grad Rijeka, Ministarstvo kulture

Autor:

Arhitektonsko-građevinski atelje d.o.o.

Projektni tim:

Marin Franolić, Silvano Mrak, Vladi Bralić

Dodatni projekti:

Termotehničke instalacije: Željko Gredelj
Elektrotehničke instalacije: Mladen Kršul, Teo Prološčić

Prostori “Narodne čitaonice” nalaze se u dijelu prizemlja spomeničke građevine iz razdoblja historicizma (arhitekt A. Deseppi), izgrađene početkom XIX. st. u samom središtu grada, između glavne riječke pješačke šetnice Korza i obližnjeg Trga Riječke rezolucije.

Ilirska Narodna čitaonica riječka utemeljena je u Rijeci davne 1849. godine, te se kao javna ustanova zadržala u gradskom prostoru sve do današnjih dana nastavljajući svoju edukativnu i informativnu djelatnost. U današnju zgradu na riječkom Korzu uselila se 1890. godine. Nakon 2. svjetskog rata Narodna čitaonica postaje javnom knjižnicom i čitaonicom, a 1962. postaje čitaonički odjel Gradske biblioteke Rijeka.

Primarno, zbog ubrzanog razvoja suvremenih informatičkih medija, a potom i zbog zapuštenih starih čitaoničkih prostora na riječkom Korzu, Ministarstvo kulture i Grad Rijeka pristupaju projektu obnove.

Temeljna koncepcija projekta bazirana je na odabiru novog prostornog interijerskog rješenja koje smjera funkcionalnom, intimnom, udobno oblikovanom i opremljenom prostoru čitaonice, namijenjenom mirnom i koncentriranom čitanju novina i časopisa u tiskanom i suvremenom, virtualnom obliku. Pri tome su interijerska rješenja odabrana tako da ne narušavaju izvornu vrijednost povijesne građevine.

Estetsko povezivanje manjih prostora (saloni za čitanje, dvorana za prezentaciju novih knjiga i časopisa, dvorana sa arhivskom građom tiskovina i dr.) u veću funkcionalnu cjelinu čitaonice postiže se odabirom reduciranog spektra oblika, materijala i boja pri čemu se navedeni elementi interijerskog izraza aritmički nižu prostorom.

Svojevrsnu specifičnost u oblikovanju predstavlja primjena geometrijske prostorne plohe hiperboličkog paraboloida izvedene od napetog jedrarskog platna kojom se postiže novi oblik stropa u prostorijama za čitanje što bitno doprinosi osnovnim konceptualnim zahtjevima: intimnom karakteru prostora i koncentraciji čitača/korisnika.