Postav skulpture V.Radoičića

Status:

Realizirani projekt

Godina projektiranja:

2010.

Godina realizacije:

2011.

Program:

Javno, Kultura

Lokacija:

Pavlinski trg, Rijeka
prikaži lokaciju na karti

Vrijednost investicije:

20.000,00 €

Autor:

Arhitektonsko-građevinski atelje d.o.o.

Projektni tim:

Arsen Čupev, Borko Zugan, Vladi Bralić

Dodatni projekti:

Projekt elektronistalacija: Riteh, Eduard Vivoda

Likovno rješenje skulpture i oslikavanja pročelja autorski je rad slikara Vjekoslava Voje Radoičića, a radni tim Arhitektonsko-građevinskog ateljea predložio je smještaj skulpture u prostoru te oblikovanje njenog postolja.

Skulptura, kao trodimenzionalna kiparska forma, i pročeljni oslik, kao dvodimenzionalna slika na pročelju građevine, predstavljaju jedinstvenu likovnu cjelinu, odnosno jedinstvenu kiparsko - slikarsku kompoziciju. Skulptura predstavlja stilizirani brod, a pročelje građevine prema trgu oslikano je apstraktnom temom sredozemnog ambijenta. Brod je kiparski oblikovan zavarenim plohama korodiranog čeličnog lima, a pročelje je slikarski obojeno toplim bojama.

Nakon ispitivanja više likovnih rješenja, za postolje skulpture broda odabrana je varijanta postava skulpture bez istaknutog postolja na vodoravnu staklenu plohu, položenu u ravnini budućeg opločenja trga. Obzirom da zrake svjetlosti upadaju na staklenu plohu silueta Radoičićeve skulpture optički se odražava na podnožju te se tako kiparska forma broda može sagledati iz dodatnog aspekta.