Plutajuća diskoteka

Status:

Projekt nije realiziran

Godina projektiranja:

1990.

Program:

Turizam

Lokacija:

Morske uvale i zaljevi, Jadransko more
prikaži lokaciju na karti

Autori:

Vladi Bralić, Zdenko Sila (†)

Nakon oštećenja konstrukcije platforme Labin, koja je služila za eksploataciju nafte iz dubljih slojeva morskog dna, u remontnom brodogradilištu Viktor Lenac iz Rijeke pristupilo se izvedbi posebnog kesona namijenjenog podmorskim radovima popravka oštećene platforme.

Obzirom da je keson 1989. godine uspješno iskorišten za popravak platforme počelo se razmišljati o tome da se ponovo iskoristi, ali ovog puta kao atraktivan ugostiteljsko-turistički sadržaj.

Analiza kesona pokazala je da se ta specifična, poligonalna, brodograđevno-tehnološka struktura može uz određene brodograđevne zahvate pogodno adaptirati u plutajući disco bar koji bi se mogao sidriti u mirnijim turističkim uvalama i lukama Jadranskog mora.

Posebna karakteristika ovako zamišljenog plutajućeg disco bara je mogućnost njegovog originalnog likovnog uređenja uz primjenu dopadljivih elemenata rasvjete, tendi, zelenila, akvarija i slično.

K tomu, ploveći disco bar mogao bi rotirati oko vlastite osi, mijenjati gaz, podizati i spuštati među-palubne konstrukcije, otvarati i zatvarati krovnu kupolu…