Astronomski centar

Status:

Realizirani projekt

Godina projektiranja:

2004.

Godina realizacije:

2009.

Program:

Javno, Turizam, Kultura, Edukacija

Lokacija:

Park Sv. Križ, Rijeka
prikaži lokaciju na karti

Vrijednost investicije:

1.700.000,00 €

Investitor:

Rijeka sport, d.o.o.

Autor:

Arhitektonsko-građevinski atelje d.o.o.

Projektni tim:

, Marina Vucelić, Vedrana Ljubić, Vladi Bralić

Suradnici:

Aniko Budai, Emil Jurcan, Irena Čurko (†), Kyriakos Boutsikos

Dodatni projekti:

Projekt konstrukcije: Građevinski atelje, Marin Franolić
Projekt termotehničkih instalacija: Građevno-projektni zavod, Silvija Lah
Projekt vodovoda i odvodnje: Građevinski atelje, Marin Franolić
Projekt elektroinstalacija: DS Eling, Željko Matić
Fotografija: Rino Gropuzzo

Stara vojna utvrda iz 2. svjetskog rata rekonstruirana je u svojevrsni gradski astronomski centar. U funkcionalnoj raspodjeli, prostori građevine podijeljeni su u prostore za održavanje raznih edukativnih programa (polivalentna predavaonica, dvorana planetarija za digitalne projekcije izgleda svemira, izložbeni prostori), znanstvenih programa (opservatorij sa teleskopom, kompjuterska radionica, prostori za znanstvene skupove), programa za odmor i razonodu (cafe bar i terasa sa vidikovcem prema riječkom zaljevu i brdovitom zaleđu)i komercijalnih programa (tematska prodavaonica knjiga i prospekata, video i audio materijala, optičkih instrumenata za promatranje neba i dr.).

U oblikovnom smislu kompleks se arhitektonski komponira interpolacijom nove dvorane planetarija u postojeću utvrdu sa zvjezdarnicom. Oblikovno rješenje u ovom slučaju ima i značajno semantičko značenje. Već prilikom prvog posjeta posjetitelj prepoznaje kao zasebne akcente u prostoru opservatorij s teleskopom smješten unutar astronomske kupole (stvarna slika svemira) i njemu nasuprotno, novi planetarij smješten u poliedru (simulirana slika svemira) kao dva značajna i presudna sadržaja za bolje razumijevanje astronomije i svijeta koji nas okružuje u beskonačnim udaljenostima.

Pri tome novi korpus dvorane planetarija ima oblik stiliziranog meteorita, komada nepravilne stijene, koja je iz Svemira pala na površinu Zemlje. Preciznije, taj dio građevine ima oblik nepravilnog poliedra, geometrijskog tijela koje je omeđeno ravnim plohama, odnosno poligonima ili mnogokutnim stranama izvedenim u armiranom betonu. Dvije susjedne strane sastaju se u bridovima, a susjedni bridovi u vrhovima. Sve prostorne dijagonale koje spajaju vrhove na raznim stranama poliedra leže unutar tog tijela koje je na taj način konveksno. U nutrini tijela nalazi se polu-sfera projekcijske kupole i teatralno gledalište.

Astronomski  centar  Rijeka dobitnik je priznanja International Property Awards 2014 u kategoriji objekata od javnog interesa (Public Service Architecture) za područje Europe.