Prijedlog za osnivanje galerije "Romolo Venucci"

Status:

Projekt nije realiziran

Godina projektiranja:

1990.

Program:

Kultura

Lokacija:

Korzo 26, Rijeka
prikaži lokaciju na karti

Autor:

Vladi Bralić

Romolo Venucci rođen je 1903. godine u Rijeci, a Akademiju likovne umjetnosti završio je u Budimpešti. Čitav život djelovao je kao slikar i likovni pedagog u svom rodnom gradu.

Njegov slikarski opus možemo sustavno pratiti kroz razdoblja postimpresionizma, ekspresionizma, kubizma, arhitektonskog impresionizma, geometrijske apstrakcije i figurativnog slikarstva. Venuccijevi radovi dostigli su visoku likovnu razinu, te predstavljaj važan doprinos riječkoj, hrvatskoj i talijanskoj kulturi. Venucci je preminuo 1976. godine.

1989. godine supruga pokojnog slikara poklonila je tadašnjoj Modernoj galeriji zbirku od 87 radova (48 ulja, 37 crteža i 2 skulpture) koja predstavlja presjek njegovog životnog djela.

Potaknut željom za afirmacijom riječkog identiteta autor je sačinio prijedlog za osnivanje galerije koja bi doprinijela kulturnoj spoznaji o sadržajnom smislu, te logici i ljepoti zaokruženog opusa riječkog slikara.

Temeljem prijedloga galerija bi trebala biti uređena u sklopu zgrade na Korzu 26, vrijednom zdanju iz razdoblja secesijske arhitekture grada koje je oblikovana s zanimljivim uskim pročeljem na kojem se ističu stilski elementi visoke oblikovne kvalitete. Zgradu je 1905. godine projektirao talijanski arhitekt Ambrosini. Naravno, eventualna adaptacija zgrade u galerijski prostor otvorila bi mogućnost za rekonstrukcijom njenog izvornog stanja.

Prijedlog za osnivanje galerije Romolo Venucci bio je izložen na riječkoj izložbi Interpretacije (1989.) kojom je Moderna galerija obilježila 40 godina djelovanja, a potom i na izložbi u Marseillesu 1990. godine. Iste je godine nagrađen na 25. Zagrebačkom salonu lijepih umjetnosti.

Usprkos tomu, nikad nije došlo do realizacije.