urbana akcija

Park Vladimira Nazora

2001 / Rijeka

Park Vladimira Nazora
Park Vladimira Nazora

Krajem XIX. stoljeća, brat austrougarskog cara i kralja Franje Josipa, nadvojvoda Josip, kupuje od ondašnjeg gradonačelnika Ciotte vilu i park, nedaleko Guvernerove palače i u blizini izvora vode Lešnjak.

U XIX. stoljeću došlo je do velikog zanimanja za uzgoj egzotičnog bilja u svim krajevima Europe. U Rijeci je velike zasluge za aklimatizaciju egzotičnog bilja imao upravo nadvojvoda Josip, strasni botaničar, koji je bio u mogućnosti da preko naših pomorskih veza južnim morima dopremi brodovima najrazličitije primjerke biljaka. Tako je uredio prekrasan botanički vrt oko svoje vile na širokom prostoru od Ulice Žrtava fašizma do ispod Belvedera.

Nadvojvoda je na dnu svog imanja izgradio posebnu zgradu za crpku kojom je iz izvora Lešnjak crpio vodu za bazene u parku i za zalijevanje cijelog kompleksa.

Nakon smrti nadvojvode Josipa park se rasparcelirao, izgrađena je nova cesta Vladmira Nazora, a od bogatog botaničkog vrta ostali su samo bijedni ostaci.

Osobito zapušteno danas djeluje sačuvani bazen smješten na proširenju uzvišenog dijela parka iznad ulice Vladimira Nazora.

Ovom urbanom akcijom ističemo nužnost poštivanja i uređenja parkovne baštine Rijeke koja je inače skromno zastupljena u odnosu na narasle potrebe suvremenog grada.

Predlažemo obnovu i novo uređenje bazena u kojem bi se ponovo mogli nastaniti labudovi, nekadašnji dugogodišnji stanovnici parka.

Komentari

Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se

sve urbane akcije