Interpretacijski centar Ronjgi

Status:

U tijeku

Godina projektiranja:

2017.

Program:

Interieur, Kultura

Lokacija:

Ronjgi, Rijeka
prikaži lokaciju na karti

Investitor:

Općina Viškovo

Autor:

Arhitektonsko-građevinski atelje d.o.o.

Projektni tim:

Arsen Čupev, Borko Zugan, Kristina Žuvela, Vladi Bralić

Suradnici:

Luka Ilić, Tea Sulovsky

Dodatni projekti:

Koordinator: doc.dr.sc. Diana Grgurić

Tlocrt ICIMR-a sastoji se od istaknutog izložbenog prostora u kojem su smještene multimedijalne instalacije, ali i ostalih pratećih prostora bez kojih nije moguće organizirati cjeloviti prostor u arhitektonsku cjelinu, i to: predvorja, prostora vjetrobran, info pult, garderoba, ured kustosa, ured i vatrodojava, klima komore, te sanitarnog čvora (muškog i ženskog sanitarnog čvora, te sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivost).

Izložbeni prostor koncipiran je s četiri tematske cjeline koje posjetiteljima objašnjavaju fenomen zvuka u rasponu od njegove prirodne i kulturne pojave sve do njegove posebnosti (tradicijske glazbe) koje je istražio skladatelj Ivan Matetića Ronjgov. Dakako, taj se prostor ističe u odnosu na ostale prostore ICIMR_a kao glavni i sadržajno najvažniji prostor namijenjen za razgledavanje i aktivno korištenje ukupno dvanaest izložbenih instalacija.

Kako bi se posjetiteljima omogućilo razumijevanje tematske podjele prostora svaka od četiri tematskih cjelina oblikovana je zasebnim akustičkim elementima koji doprinose osjetu zvuka. To su elementi akustičkih apsorbera i difuzora koji se koriste kao elementi arhitektonskog oblikovanja, ali također i kao elementi za akustično uređenje zidnih stijena i stropova.

Ispred ulaza u ICIMR-a planira se uređenje šire pješačke plohe kao otvorenog prijemnog prostora čije je uređenje također obuhvaćeno ovim projektom. Na tom otvorenom prostoru planira se smještaj zasebne izložbene instalacije kao svojevrsnog  prostornog akcenta.