Stambeni tornjevi See Mar

Status:

Realizirani projekt

Godina projektiranja:

2013.

Godina realizacije:

2019.

Program:

Stanovanje, Urbanizam

Lokacija:

Martinkovac, Rijeka
prikaži lokaciju na karti

Vrijednost investicije:

10.000.000,00 €

Investitor:

GP Krk, d.d.

Autor:

Arhitektonsko-građevinski atelje d.o.o.

Projektni tim:

Arsen Čupev, Borko Zugan, Vladi Bralić

Suradnici:

Kristina Žuvela, Tea Sulovsky

Dodatni projekti:

Projekt konstrukcije: Tenzor d.o.o., Alan Sorić
Elektrotehnički projekt: Elis d.o.o., Mihael Škrabalo
Projekt vodoopskrbe i odvodnje: G.P.Z. d.d., Duško Mičetić
Projekt strojarskih instalacija: Davor Žanetić

S lokaliteta Martinkovac u Rijeci na kojem su podignute zgrade vidi se cjeloviti morski krajobraz Riječkog zaljeva između obalne crte koja u smjeru od zapada prema istoku vodi preko padina Učke do obala otoka Cresa, Krka i Svetoga Marka do Kraljevice. U daljini prema istoku za lijepih dana nazire se se impozantni Velebit, a cijelim pogledom dominira velika površina mora, Velim vratima povezana sa otvoreni morem, koje je u Riječkom zaljevu izrazito plave boje.

U takvim prostornim datostima odabrana je arhitektonska kompozicija zgrada sa širom bazom poslovnih prostora i garaža, te stambenim tornjevima usmjerenim prema nebu, Suncu i pogledu na more.

Tornjevi koji se uzdižu nad bazom tlocrtno su trokutastog oblika sa zaobljenim rubovima. U središtu tlocrta smještena su stubišta i dizala oko kojih su radijalno raspoređeni stanovi. Oblikovanje zaobljenih tornjeva trokutastog oblika i skošenih stranica nije u ovom slučaju samo estetsko zanošenje neobičnim arhitektonskim oblikom nego nužnost i isključivi odraz unutrašnjosti tornjeva i njihove stambene funkcije. Oblici tornjeva ovom slučaju proizlaze iz odabira međusobnog položaja stanova tako da se optimalno iskoristi njihova orijentacija u odnosu na reljef područja i strane svijeta kako bi svaki pojedini stan imao vrijedan pogled prema Riječkom zaljevu i moru, te kvalitetno južno osunčanje koje omogućava da zrake Sunca duboko prodiru u unutrašnjost stanova.